Hvis du siger emballage, så siger jeg bobleplast! Og synonymet med emballage er Jakodan – i den grad! I min optik, så er bobleplast indbegrebet af emballage. Emballage bruges til at beskytte ting, man sender – alt fra en lille, fin glasperle til en kæmpe lampeskærm, kan pakkes ind i bobleplast.
Bobleplast
Bobleplast, du ved, er det der, plastik, man kan klemme på,og så siger det bang, blev opfundet i 1957. Det var faktisk to opfindere, somville lave en ny form for vandtæt tapet, der ved et tilfælde fik fremstilletbobleplast. Det, de havde i tankerne, var at lave et tapet, som nemt kunne tages ned. Deres eksperiment med at klistre to badeforhæng sammen lykkedes ikke. De fik dog bobleplast ud af det.
Det er vist det, man kalder serendipity på engelsk. Altså når man er ved at lede efter noget, og så finder andet noget og bedre ved et tilfælde.
Alle elsker bobleplast, det er sjovt at have i hænderne, og der findes et utal af måder, man kan punktere boblerne på.
Du kan vride det, som en karklud, eller du kan stresse af med systematisk at punktere boblerne en efter en. Du kan også gå helt vild, og hoppe boblerne væk. Du bestemmer.
Bobleplasten er ideel til at pakke skrøbelige ting ind i, og det er næsten et must at have bobleplast på lager, hvis man har en webshop, der sælger håndlavede små ting. Fx lerkrus eller smykker. Din kunde bliver ikke kun glad for den vare, hun købte, men også for at få et stykke bobleplast i hånden, så hun kan poppe boblerne væk.
Et meget nemt materiale
Det er et nemt, let, men stærkt materiale, som du kan købe i forskellige størrelser og mængder. Det kan klippes – eller skæres med en hobbykniv, så det passer lige til varen, du skal sende. Det er nemt at pakke varen ind i det, du skal bare have lidt tape, så du kan holde det fast. Ligesom med almindeligt indpakningspapir. Ned med varen i en æske eller en konvolut, og afsted til posthuset med pakken til din kunde. Hurtigt og sikkert.
Du kan få bobleplast i alle mulige længder og bredder. Du kan få det med papir på den ene side, så det er lidt stivere at pakke med end almindeligt bobleplast. Du kan købe det med perforeringer, så du kan rive stykker af i en størrelse, som passer til varen, du skal sende. Lidt ligesom en køkkenrulle.
Sædvanligvis bruger man bobleplast som emballage, men det kan også bruges til andre ting. Jeg har set, at man kan bruge det til at lave tryk på stof eller papir. Man farver det og trykker det på stoffet og fikserer det. Det kan altså også bruges til at udfolde kreative ideer med. God idé til en regnfuld eftermiddag sammen med børnene.
Der findes også professionelle kunstnere, som arbejder med bobleplast i deres værker. Det kan være malerier, som de laver ved at sprøjte maling i boblerne. Det giver sådan en pixeleffekt. Det kan også være skulpturer, som de former med det.
Bobleplast kan også bruges som isoleringsmateriale. Det er især meget populært at isolere et drivhus med det, så de sårbare planter ikke fryser om vinteren.