Loft og hulmure

Lige inden jul opdagede vi, at der var gået råd i et af spærene oppe på loftet. Det betød naturligvis, at vi tilkaldte en tømrer hurtigt. Ham, vi ringede til, var sød. Han kunne komme og se på skaden d. 23. december, men ville først kunne begynde at skifte spæret ud i dagene mellem jul og nytår. Men han kom og fik skiftet det. Super. Jeg synes, at vi har været heldige med at få spærret repareret så hurtigt. Tømreren fortalte os, dog, at vi nok hellere måtte få lavet en ny loftisolering. Jo hurtigere jo bedre. Han kunne se, at hvis vi ikke havde opdaget skaden, så ville der være chance for, at vi først ville opdage den en gang i løbet af foråret – og så ville skaden have bredt sig videre.

Specialist-firma

Vi fik et telefonnummer, til et firma, der er specialiseret i at lave isolering. Og dem ringede vi naturligvis til. De kom herud i går for at se på opgaven, vi havde til dem. De forklarede os, at det ville tage lidt over en dag at få lavet en ny isolering oppe på loftet. Så vi aftalte, at de skulle komme hurtigst muligt. Egentlig tror jeg, at de var glade for at få sådan en lille opgave her i begyndelsen af det nye år. Det lader til, at de fleste mennesker allerede har fået isoleret det, de skal.

Også hulmur?

Aftalen blev derfor, at de ville komme og rydde op oppe på loftet. Dvs. de ville selvfølgelig ikke rydde op i vores kasser deroppe. De ville fjerne resterne af den gamle isolering. Og så ville de komme dagen efter og lave den nye loftisolering. Måske skal vi bede dem kigge på hulmurene også? Jeg kan jo se, de kan: https://calidi.dk/vi-tilbyder/hulmursisolering/ Vi spurgte dem om, hvorfor de ville bryde arbejdet op i 2 dage. De forklarede os, at de mente, at det ville være godt for huset, hvis loftet ligesom kunne få lov til at ånde og finde sig selv, inden de kommer og lægger den nye isolering ind. Ventilation er nemlig en meget vigtig faktor for et godt og sundt indeklima. Ikke kun for os og vores varmeregning. Også for huset selv. De kunne nemlig godt se, at der faktisk var trængt fugt ind nogle steder, hvor den gamle isolering ikke havde været lavet ordentligt. Så lidt tid, til at loftet kunne ånde, ville ikke være til skade. Vi måtte dog regne med, at vi skulle tage en ekstra sweater på den dag.

Den klarer vi

Men som de sagde: 24 timers kulde kan vi godt klare. Så jeg fandt de store, uldne sweatre frem, og de kom og fjernede isoleringen her til morgen. De vil komme igen i morgen og lægge den nye isolering. Samtidigt vil de også lave en ny gangbro, så ventilationen i loftet kan bibeholdes. De skulle komme lidt over middag. Og de har lovet os, at de bliver ved med at arbejde til, de er fuldstændigt færdige.

Så lige nu sidder vi herhjemme. Ved vores hjemmekontorer. Med tykke sweatre på. Og varm te i krusene. Og vi glæder os til i morgen aften, hvor vi skulle kunne mærke varmen komme tilbage i huset.

Hvordan ved man, om isoleringen er god nok?

Der findes flere måder at finde ud af, om din isolering er god nok. Det er vigtigt at få undersøgt, hvor meget isolering du har, da det har stor betydning for dit hjems energieffektivitet.

Du kan starte med at kigge på lag af isolering, som er installeret i dit hjem. Se efter hvilken type isoleringsmateriale, der er blevet brugt og kontroller, at det er stærkt og intakt. Det anbefales også, at du får et professionelt energimålingsfirma til at inspicere dit hjem og give en rapport om hvor meget isolering der er.

En anden måde at måle isoleringens effektivitet er at bruge en “blower door test”. Det er en test, som bruger tryk for at finde ud af hvor meget luft der lækker ud af hjemmet. Resultaterne fra testen kan hjælpe dig med at bestemme, om du har brug for mere isolering eller ej.

Ved at følge disse råd kan du øge energieffektiviteten i dit hjem og spare penge på energiregninger.

Bookmark the permalink.